Символиката на номерата в бюлетините за изборите

13 октомври 2021 | 21:45
0 коментара
Символиката на номерата в бюлетините за изборите

Представители на политически сили и инициативни комитети, издигнали кандидатпрезидентски двойки, коментираха пред журналисти символиката на номера, които им се падна в бюлетините, и с каква нагласа тръгват към предстоящия вот "2 в 1".

В ЦИК бе изтеглен жребият, който определи номерата в бюлетините на участниците в изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември 2021 г., съобщава БТА.

"Петнайсет е номер като номер, всяко едно число е добро, важно е кой стои зад него", отбеляза проф. Милена Стефанова от СУ "Св. Климент Охридски". Тя е част от инициативния комитет, издигнал Анастас Герджиков - Невяна Митева за президент и вицепрезидент. "Важното е, че процедурата бе спазена", добави проф. Стефанова.

"За нас е важно името на кандидатите за президент и вицепрезидент, а не номера", на свой ред отбеляза Велислав Величков, председател на инициативния комитет за издигане на Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе.

"Оттук нататък тръгваме на избори, за да популяризираме идеите на нашите претенденти", подчерта той. И се пошегува - "шести номер е за г-н Радев, 15 за ГЕРБ (1 плюс 5 е шест), БСП е с 33 (три плюс три) - много шестици станаха".

По думите му, 19 - номерът на Панов - Касимова, е по-скоро число на духовното пробуждане. "Посланията са ясни - справедливост в българското общество. Това става, когато имаме независимо и действащо правосъдие, защото без него всички пари, които ще дойдат и отвън, ще бъдат откраднати", обясни Величков.

Той припомни, че президентът има много отчетлива роля по отношение на съдебната власт и правосъдната система, която обаче трябва да се изпълни със съдържание. Други основни приоритети за двамата претенденти за "Дондуков"2 са външната политика и националната сигурност.

От ГЕРБ-СДС коментираха, че тръгват с номер 32 към парламентарните избори с надежда и отговорност.

"Българите са разбрали кои партии са устойчиви, кои сеят популизъм и кои партии се опитаха да внушат, че разрухата е единственото решение за промяната, коментира пред журналисти Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. "В следващото Народно събрание ГЕРБ ще е основен и отговорен участник в едно управление, което ще гарантира и подкрепя промяна със стъпки напред, а не с крачки назад".

"Желязков коментира, че в кампанията залагат само и единствено на своите плюсове, а на отрицанието са заложили тези, които не са успели в два парламента да създадат устойчиво правителство". По думите му, "партиите на разрухата са тези, които изчегъртваха ГЕРБ".

Христо Проданов от "БСП за България" коментира, че числото, което се е паднало на левицата - 33, се помни лесно.

"Това, което е важно за нас, е, че социолозите ни дават ръст в последните месеци, така че ще направим всичко възможно в предизборната кампания да станем първа политическа сила, заяви той. И отбеляза, че ГЕРБ са техният основен опонент. Готвим се за конкретни законодателни промени, с които да въздействаме на негативното влияние на кризите - социална, икономическа, енергийна", заяви кандидатът за депутат от "БСП за България".

Съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова коментира, че номерът в бюлетината няма значение. На ИБГНИ жребият отреди номер 31.

"В следващия парламент ще има нужда от парламентарна група омбудсман, която да следи за подкрепата на българските домакинства и на българските фирми, заяви Манолова. В следващия парламент ще има нужда и от биткаджии, защото опитът на ГЕРБ и ДПС да реставрират статуквото е очевиден", каза още тя. Манолова отбеляза, че парламентарната аритметика е ясна - "Изправи се БГ! Ние идваме!" трябва да бъдат част от следващия парламент, за да има мнозинство и правителство на промяната.

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" коментира, че числото, което им се е паднало, е 25, но това не променя работата, която трябва да свършат. Много тежка кампания ни предстои, ще видим и в какви условия, дали ще има някакви ограничения, добави той. Минчев посочи, че от "Продължаваме промяната" правят заявка за първо място на изборите и ще работят за "повече справедливост, по-малко корупция и по-високи доходи за всички българи, без хора под прага на бедността". Той обясни, че кампанията ще се финансира от дарения. Каквото получим, това ще разходваме, допълни представителят на формацията.

Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов коментира, че имат претенцията с номер 21 в бюлетината да бъдат представители на всички български патриоти и на всички българи, които не искат държавата им да зависи от чужди кръгове и от чужди държави.Източник: БТА 

ЦИК изтегли номерата на вписване на кандидатите в бюлетината за гласуване на изборите за президент и вицепрезидент на 14 ноември.


В битката за "Дондуков 2" се впускат 23 кандидатпрезидентски двойки. Толкова бяха и през 2016 г.

Основните политически сили няма да имат свои претенденти, тъй като вече публично са декларирали подкрепа за някого от издигнатите от инициативни комитети.

Ето и под кой номер ще се явят в бюлетината кандидатите за поста на държавен глава и вицепрезидент:


Кандидати за президент и вицепрезидент:

1 - ИК "Йоло Денев и Марио Филев"

2 – „Русофили за възраждане на отечеството“- Николай Малинов и Светлана Косева

3 - ИК „Росен Миленов и Иван Иванов“

4 - „Патриотичен фронт“ - Валери Симеонов и Цветан Манчев

5 - „Възраждане“ – Костадин Костадинов и Елена Кунчева

6 - ИК „Румен Радев и Илияна Йотова“

7 – Национално обединение на десницата - Горан Благоев и Ивелина Георгиева

8 – „Български съюз за директна демокрация“ - Благой Петревски и Савина Хаджийска

9 – ИК „Марина Малчева и Савина Веселинова Луканова“

10 – ПП - “Българска социалдемокрация” - Александър Томов и Лъчезар Аврамов

11 - ПП „Атака“ – Волен Сидеров и Магдалена Ташева

12 - ИК „Боян Станков - Сарате и Елена Ваташка“

13 – „Общество за нова България“ – Жельо Желев и Калин Колев

14 – „Глас народен“– Светослав Витков и Веселин Белоконски

15 – ИК „Проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева“

16 - ИК „Луна Йорданова и Иглена Илиева“

17 - ДПС – Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова

18 - ИК „Цвета Кирилова и Георги Тутанов“

19 - ИК „Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе“

20 – ПП „Правото“ - Мария Колева и Ганчо Попов

21 – ПП "ВМРО" - Милен Михов и Мария Цветкова;

22 – ПП „Българско национално обединение“ – Георги Георгиев и Стоян Цветков

23 – ПП „ВОЛЯ“ - Веселин Марешки и Полина Цанкова

 

След това бяха изтеглени номерата, с които партиите и коалициите ще бъдат вписани в изборната бюлетина на предстоящия парламентарен вот на 14 ноември. Жребият за подредбата на формациите бе изтеглен в ЦИК.

При първия жребий се изтеглиха номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети, издигнали кандадидат-президентска двойка. Определеният номер от този жребий се запазва и в бюлетината за народни представители за партиите и коалициите, които са се регистрирали и за парламентарния вот.

При втория жребий бяха изтеглени номерата на партиите и коалициите, които не участват в президентската надпревара. При тази процедура най-малкият номер, който се тегли, следва най-големият номер от предходната процедура.

Кандидати за народни представители:

24 – ПП „Има такъв народ“

25 – КП „Продължаваме промяната“

26 – ПП „МИР“

27 – ПП „Благоденствие - обединение - градивност“

28 – ПП „Български национален съюз - Нова демокрация“

29 – ПП „Пряка демокрация“

30 – КП „Демократична България“

31 – КП „Изправи се БГ! Ние идваме!“

32 – КП „ГЕРБ-СДС“

33 – КП „БСП за България“

34 – ПП „Българска прогресивна линия“

35 – ПП „Партия на зелените“

36 – ПП „Бригада“

Предизборната кампания започва официално на 15 октомври.


Добавете Вашия коментар!