Шест общински организации на БСП в Пиринско поискаха оставката на областния лидер В. Сарандев заради срамната изборна загуба, той ги поряза: Аз искам техните, защото дадоха най-слабите резултати!

07 април 2021 | 18:37
22 коментара
Шест общински организации на БСП в Пиринско поискаха оставката на областния лидер В. Сарандев заради срамната изборна загуба, той ги поряза: Аз искам техните, защото дадоха най-слабите резултати!

Националният съвет на БСП и председателят на Областния съвет на партията Валери Сарандев да подадат оставка и да се насрочи заседание на 50-и конгрес на партията за избор на ново ръководство, поискаха вчера в отворено писмо до Корнелия Нинова 6 общински партийни организации от Благоевградска област. Това са организациите в Кресна, Якоруда, Симитли, Банско и Петрич, които през януари в друго отворено писмо до Нинова изразиха притесненията си от случващото се в партията, където решенията се вземат еднолично от лидерката и приближен кръг от партийни функционери, и предвещаха краха на БСП на парламентарния вот, който вече е факт. Този път към тях се е присъединила и общинската структура на БСП в Благоевград, на чийто председател Любен Милев не стигнаха само 65 преференциални гласа, за да го изстрелят в 45-ото НС при 2 мандата за социалистите в Пиринско.

Авторите на новото отворено писмо, което е адресирано както до Нинова, така и до В. Сарандев, са категорични – на 4 април 2021 г. БСП е претърпяла най-тежкото си изборно поражение за 30 г. преход и „бидейки основна опозиционна сила през последните 7 г. и единствената опозиция в последните 4 г., ние загубихме половин милион гласа и престанахме да бъдем една от двете водещи политически сили“, пишат те.

В кратък анализ на ситуацията в партията след избора на К. Нинова за лидер преди половин година председателите на 6-те партийни организации изтъкват и 3-те основни причини, довели до краха на партията в неделя. Първата, според тях, е, че вместо БСП да се консолидира и да се съсредоточи в предизборната кампания, ръководството продължило безсмисленото разчистване на вътрешнопартийни сметки и с това окончателно демотивирало членската маса на столетницата. Втората причина за загубата, според тях, е, че БСП не подкрепила президента Румен Радев и в резултат българите просто приели, че партията е част от статуквото и не може да й се има доверие.

Като трета причина партийните лидери сочат наложените от София водачи на парламентарните листи, включително и на благоевградската – без разговори с местните и при открита демонстрация от страна на Нинова на пълно пренебрежение към волята им.

"Загубата изисква ясно и категорично поемане на отговорност“, завършват писмото си шестимата. Те го изпращат ден след като Изпълнителното бюро на БСП, в което е и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, подаде вкупом оставка, но самата Нинова отказа да го направи.

„Само един човек може да ми иска оставката, и това не са те”, коментира Сарандев, който разбра от нас за писмото. Аз бях избран преди месец и не смятам, че трябва да се срамувам от нещо. Напротив, те трябва да се срамуват, защото това са общините с най-ниски изборни резултати, те бойкотираха изборния процес на БСП и ще ги разочаровам – аз очаквам техните оставки“.

Изборните резултати, които оставиха БСП в Благоевградска област на четвърто място с

19 318 гласа и 12,58% подкрепа, наистина са сериозен удар за партията, която през 2017 г. беше втора политическа сила в Благоевград след ГЕРБ с почти 2 пъти повече гласове – 36 029, които й донесоха 23,24 %. От неделя социалните форуми прегряват от гневни коментари за слабото представяне на партията, която няколко месеца преди изборите се изживяваше като безспорния победител на 4 април.

Още докато течаха резултати от екзитполовете в изборния ден, бившият областен управител на Благоевград от БСП Владимир Димитров публикува в профила си в социалните мрежи популярната картина „Опять двойка” на Фьодор Решетников с мрачния текст „Тази снимка я помня от дете: “Опять двойка”. Днес БСП болно ми я припомни…“.

Бившият областен председател на БСП – Благоевград Юлиян Гошев също не скри огорчението си: „Точно 50 години без прекъсване съм свързан с БСП. Плаче ми се от това докъде я докара моята партия. Нинова нямало да подава оставка, че без нея в БСП щяло да настъпи хаос? Хаоса го създаде тя, защото 4 години я прочиства от “враговете с партиен билет”, докато не останаха само верните й пажове. Коя е Нинова, че партията да не може без нея? Що за наглост. Партията я е имало над 130 години без Нинова, ще я има и след нея!!! Трябва ли да чакаме да слезем под 10%? Оставка! Сега и веднага, без никакво шикалкавене!“.

Горчива ирония след отказа на партийната лидерка да понесе отговорността за огромната загуба, като се оттегли от поста, вкара в краткия си коментар и

Емил Костадинов, бивш депутат от БСП -Благоевград: „ Но Корнелия Нинова достойно няма да даде оставка и няма да ни изостави, за да не ни отведе към криза и хаос! Щастливи сме, че сме обгрижени! Наглостта й е безгранична! Тя разбила модела! И почти ще раздава картите! Нинова говори за кабинет, моля, който без нея е невъзможен! Изумително!“.в.Струма/Ваня Симеонова


БСП публикува:
09 април 2021 | 12:26
Милев аут! Дайте път на нас младите в Благоевград!
истината публикува:
08 април 2021 | 11:28
БСП Е БИЛА И В ПО–ТЕЖКА СИТУАЦИЯ ПРЕЗ ТЕЗИ 130 ГОДИНИ!И НЕ САМО Я ИМА НО ГОДИНИТЕ НА ВЪЗХОД НА БЪЛГАРИЯ СА СВЪРЗАНИ НЕРАЗРИВНО С НЕЯ.ПРЕЗ 1974г ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ АЕЦ КОЗЛОДУЙ.ДНЕС СЛЕД 30 ГОД. С КАКВО МОЖЕМ ДА СЕ ПОХВАЛИМ? С ЕДНОЛИЧЕН РЕЖИМ НА Б.БОРИСОВ!АКО НЯКОЙ НЕ ВЯРВА В ТОВА – НЕКА ПРОЧЕТЕ КНИГАТА НА Ж.ЖЕЛЕВ "ФАШИЗМЪТ". ИНАЧЕ АБСОЛЮТНО СЪМ ЗА ОСТАВКА НА К.НИНОВА И НА ПОЛУГРАМОТНИЯТ Л.МИЛЕВ.
Пурко публикува:
08 април 2021 | 11:04
ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ СА В НОКАУТ !!! СТОЛЕТНИЦАТА ОТИВА КЪМ БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА - КЪДЕТО И Е МЯСТОТО ! МЛАДИТЕ ШЕ Я ПРИКЛЮЧАТ НАБЪРЗО !!!
Пурко публикува:
08 април 2021 | 11:04
ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ СА В НОКАУТ !!! СТОЛЕТНИЦАТА ОТИВА КЪМ БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА - КЪДЕТО И Е МЯСТОТО ! МЛАДИТЕ ШЕ Я ПРИКЛЮЧАТ НАБЪРЗО !!!
Пурко публикува:
08 април 2021 | 11:03
ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ СА В НОКАУТ !!! СТОЛЕТНИЦАТА ОТИВА КЪМ БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА - КЪДЕТО И Е МЯСТОТО ! МЛАДИТЕ ШЕ Я ПРИКЛЮЧАТ НАБЪРЗО !!!
Пурко публикува:
08 април 2021 | 11:03
ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ СА В НОКАУТ !!! СТОЛЕТНИЦАТА ОТИВА КЪМ БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА - КЪДЕТО И Е МЯСТОТО ! МЛАДИТЕ ШЕ Я ПРИКЛЮЧАТ НАБЪРЗО !!!
Пурко публикува:
08 април 2021 | 11:01
ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ СА В НОКАУТ !!! СТОЛЕТНИЦАТА ОТИВА КЪМ БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА - КЪДЕТО И Е МЯСТОТО ! МЛАДИТЕ ШЕ Я ПРИКЛЮЧАТ НАБЪРЗО !!!
Койчо публикува:
08 април 2021 | 10:55
Аааййде по — козите. моляяя. ...тииич , тиич !!! Не пускате кокала комуняги алчни ! Като си се насрал ...махай се и давай път на младите ...там е бъдещето ....!!!
До BSP публикува:
07 април 2021 | 23:53
На майка ти в мишата дупка да го набутам.
Hmm публикува:
07 април 2021 | 22:25
Добре де, не мога да разбера, никой ли няма да поеме отговорност? Ще си подават топката един на друг ли? “Бъдещето е на младите, настоящето е за нас”. Точно за това, че държите да сте си вие винаги началници, а на младите, които имат желание да го духат..
Хоп публикува:
07 април 2021 | 21:33
Обективно погледнато, оставки трябва да подадат от общинските организации в Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча, Хаджидимово, Петрич, Кресна, Симитли, Струмяни, на кантар са нещата в Благоевград и Разлог, заради това, че имат някакъв резултат, въпреки че пак не е задоволяващ, Благоевград уж има кмет подкрепен от БСП, но резултатите не отговарят, да си правят сметка, а този с професия съпруг и да се откаже няма да се отрази на партията, дори може да се привлекат гласоподаватели, тъй като шефката е в добри отношения с Татарски. А Банско е втора сила в общината, Атанасов е заместник кмет с идеали, може да се сработи с всички, Тимчев е млад, с хубав резултат, да му се даде шанс..!
Капитанов публикува:
07 април 2021 | 21:09
Капитанов няма ли да се откаже вече? Пак натискаше за гласове по коларово, но вече няма кой да го подкрепи
БСП публикува:
07 април 2021 | 21:08
БСП в Гоце Делчев никога няма резултати на парламентарни, европейски и президентски избори. Само, когато се гласува за Корнелия или на местни избори! Те са позор за партията. Детска учителка начело, плътно до него непрокопсалото ченге, което има повече трудов стаж като партиен секрететар отколкото какъвто и да било друг, “Богданчето на мама”, който на работа през живота си не е ходил, а управляват Областта, а техен кандидат няма гласове в други общини... дали са харесвани? А можещи? Или просто са марионетки?
Мима публикува:
07 април 2021 | 20:54
А продажбата председателка на Симитли?
Гоцету публикува:
07 април 2021 | 19:57
Аз мисля, че БСП в Гоце Делчев не може да се изложи повече... трети... падение.. кмет, три заместника, председател на общинския съвет и губиш... ОСТАВКА
Турци публикува:
07 април 2021 | 19:54
Влака, хайде като извадиш рязания п..ис от устата да вземеш да видиш, че на баце неговия е в на кака устичката и съсипвате партия, което е много удобно за всички, ама не казвай на Владо за кака, че да не се самоубие или да му се изправи мустака...
Моля? публикува:
07 април 2021 | 19:50
Имат ангажименти към баце, няма да подадат оставка, нали трябва да не пречат, а в градЪ защо сте трети? Какво се случва, на местни избори с ДПС сме много силни, а иначе никакви ни няма, при това за пореден път..!
Гестапо публикува:
07 април 2021 | 19:47
На тоя Сарандев, първото име да не би да му е Алиса? Той не е в страната на чудесата, хайде да си отвори очите и да види какво направи!!! Съсипа ни!!!! Да си ходи!!!!
БСП публикува:
07 април 2021 | 19:46
Хахаха... Нагъл до безобразие! По-нагъл от кУрнелия. БСП Гоце Делчев със 7 мандата кмет за пореден път не печели на парламентарни избори?!? Защо в градЪ се работи само за местни избори!? Валери докара БСП до четвърта политическа сила в областта и трета в бастиона Гоце Делчев със 7 мандата кмет, 2 зам кмета и за първи път председател на общинския съвет. БСП Банско е втора политическа сила въпреки всички опити да се осуети работата на ръководството. Симитли, Якоруда и Петрич запазват резултатите си, Кресна е показва разочарованието си от кака, а Благоевград дори има по-добър резултат от Гоце Делчев за пръв път?! Та не е ли време чичо Вальо да даде обяснения за действията си? С Корнито разбиха партията, но нали Владо е влюбен в нея и трябва да я слушаме, а и тя ни разрешава да правим каквото си искаме... не е важна партията, “Богданчето” пак го нагласихме да си гуляе и мърсува по София, хората на кака са доволни, послушковците са нагласени по постове, какво пък толкова, че си избран преди месец с келяво мнозинство, добре, че на депутата карантината изтече иначе заминаваше... преди това нали пак беше ти... пак беше и кака... ето ви резултатите, от вашите назначение, от вашите пълномощни, от вашите решения, от вашата листа! А сега - да ви няма!!!
Петрич публикува:
07 април 2021 | 19:23
Ние искаме местното ръководство на БСП ПЕТРИЧ да каже колко са били гласовете на миналите парламентарни избори, имаме и други въпроси ,но предлагам да има дебат с ръководството, защото по места отговорността е месното ръководство.
Петрич публикува:
07 април 2021 | 19:15
В Петрич вече се върти едно клипче на което се вижда едно лице от Коларово бивш заместник областният управител как получава пари от друг който се прави на политик.Като се появи каква ли ще е реакцията, А.
BSP публикува:
07 април 2021 | 18:53
Извинете, лидерът на БСП Благоевград подаде ли оставка? Или се е скрил в миша дупка?

Добавете Вашия коментар!