Кукерите от плаж махала гонеха злите сили в Благоевград на Сурва

02 януари 2021 | 09:46
3 коментара
Кукерите от плаж махала гонеха злите сили в Благоевград на Сурва

По традиция кукерите водени от Димитър Петков в Благоевград гонеха злите сили в първия ден на Новата 2021 година.

При стриктно спазване на противоепидемични мерки разпоредени от НОЩ и заповедта на кмета на Благоевград инж. Румен Томов, а именно не повече участници от 15 човека, кукери и старци. Шествието на кукерите бе разрешено само в квартала от плажа до джамията, за да не отидат към центъра се грижеше полицията. Както в Плаж махала така и в другите квартали и села към община Благоевград отделни персони отбелязаха сурва. 

Писък на зурни, думкане на тъпан и звънят на чановете събудиха вчера сутринта жителите на "плаж махала" в областния град на Пиринско.  

В групата се включи танцьорът от Ансамбъл "Пирин" Асен Колев и очарователната му съпруга Радостина, както и децата му пременени в уникални носии. 

Припомняме, че тази пандемията отмени за първи път от десетки години традиционните кукерски и маскарадни игри в Петрич, Разлог, Банско, Симитли и Благоевград.

Кукерите от плаж махала гонеха злите сили в Благоевград на Сурва снимка 1Кукерите от плаж махала гонеха злите сили в Благоевград на Сурва снимка 2Кукерите от плаж махала гонеха злите сили в Благоевград на Сурва снимка 3Кукерите от плаж махала гонеха злите сили в Благоевград на Сурва снимка 4Кукерите от плаж махала гонеха злите сили в Благоевград на Сурва снимка 5

Гражданин публикува:
02 януари 2021 | 15:53
Този с носията спази традицията и макар в много намален състав, групата прогони злите духове в Плаж махала!
белего публикува:
02 януари 2021 | 10:29
Тоя с носията където иска там ще си слага китката гоше
Гражданин публикува:
02 януари 2021 | 10:08
Тоя с носията не знае къде се слага китката на калпака и познавал традицията

Добавете Вашия коментар!