Графика показва реалните заплати в България по области

22 август 2015 | 12:12
0 коментара
Графика показва реалните заплати в България по области

Достатъчно високи ли са заплатите в България? Ако зададете този въпрос на някого в област Видин, където статистиката измерва най-ниска средна заплата през второто тримесечие на 2015, надали ще получите положителен отговор. Ако обаче попитате някого в София, където средната заплата е повече от два пъти по-висока от тази във Видин - най-вероятно ще получите отговор „да", пише money.bg.

Институтът за пазарна икономика публикува статия, в която анализира процесите на пазара на труда и възнагражденията на него. Общият извод: заплатите ускоряват ръста си.

Това показват данните на националната статистика за заплатите за първите две тримесечия на годината. Докато през последните четири години заплатите растяха с по 6-7% на година, тази година ръстът им достига близо 8% на годишна база.

Най-добре е положението в столицата, където, освен че са най-високи спрямо останалата част от страната, продължават и да растат с най-бърз темп - с 11-12% за първото полугодие.

Този бурен ръст е в унисон с факта, че областта създава и най-много нови работни места: наетите през първите шест месеца са средно с около 11 000 повече спрямо миналата година.

В същото време огромните различия между трудовите пазари по области се запазват, а някои области не участват във възстановяването на трудовия пазар и продължават да губят работни места. Не е изненада, че болшинството от тези области са в Северна България - Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Шумен, Плевен.

Всички те отчитат спад в броя на заетите през първите шест месеца на 2015 г., което вероятно е и едно от обясненията зад сериозния ръст на заплатите - съкращенията започват от тези с най-ниска квалификация и най-ниски заплати, което пък води до покачване на средната заплата на тези, които остават на работа.

Ето и пълната графика (по данни на НСИ за Q2/2015) със средните заплати по региони:


 


Добавете Вашия коментар!